Alte cinci profesii noi, aprobate de Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat introducerea a cinci domenii noi de calificare în Nomenclatorul domeniilor de formare profesională și al meseriilor. Este vorba despre pozițiile de Îngrijitor la domiciliu, Dezvoltator web, Programator, Tehnician mentenanță electromecanică și Asistent medical în urgențe. Toate acestea țin de învățământul profesional tehnic, postsecundar și postsecundar nonterţiar.

În nota informativă care însoțește proiectul de modificare a Nomenclatorului se menționează că noile calificări sunt propuse în conformitate cu cererea angajatorilor în vederea pregătirii specialiștilor în domeniul solicitat și ținând cont de noile tendințe din domeniul economic.

Completarea Nomenclatoarelor cu noile calificări va permite pregătirea inițială și continuă la domenii de formare profesională relevante pentru dezvoltarea societății. Printre acestea sunt  medicina, îngrijirea persoanelor în etate și a persoanelor adulte cu dizabilități, îngrijirea copiilor și tinerilor, crearea și administrarea bazelor de date și a rețelelor informaționale, elaborarea și analiza produselor program, mecanică și prelucrarea metalelor.

Guvernul a completat în ședința de joi, 18 mai, și Nomenclatorul domeniilor de formare profesională și al specialităților în învățământul superior cu trei programe noi. Astfel în cadrul studiilor superioare în domeniul artelor va fi studiată Producția multimedia, Designul jocurilor și Animația.

Foto simbol: gov.md