Universitatea din Cahul, centru de excelență academică în sudul țării

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul a fost fondată la 7 iunie 1999 cu o misiune clară. Aceasta urma să pregătească și să asigure localitățile din sudul Republicii Moldova cu cadre de înaltă calificare. Cele trei facultăți pliate pe necesitățile regiunii au școlit până acum peste șase mii de specialiști. Rectorul USC, Sergiu Cornea, afirmă cu mândrie că astăzi instituția a devenit un centru regional de excelență în sudul țării.

Cum a schimbat Universitatea din Cahul profilul specialiștilor din regiune în 22 de ani de la fondare?

Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu” este o universitate tânără și cu o poziție clară asupra modului în care își asumă rolul de instituție de învățământ superior. Cu trei facultăți, dar cu o ofertă educațională variată (13 programe de studii la licență (zi și frecvență redusă) și la 10 programe de master), contribuie la formarea unei generații de specialiști înalt calificați pentru diferite sectoare ale economiei.

În 22 ani de activitate, USC a reușit să înregistreze rezultate atât în domeniul cercetării științifice, cât şi în implicarea cadrelor didactice în organizarea şi realizarea activităților extra-curriculare, programelor şi proiectelor, inclusiv internaționale, care au ca scop dezvoltarea domeniului educațional în regiunea de sud a țării, dar și a nivelului economic în regiune.

USC pregătește specialiști în mai multe domenii de profil, printre care științe ale educație, IT, inginerie, economie, drept, științe administrative. Majoritatea acestora se regăsesc în diverse întreprinderi din sectorul economic și instituții publice din Republica Moldova. Avem absolvenți care lucrează în sistemul de educație, administrații locale și centrale, bănci, întreprinderi și companii IT.

Care dintre specialiștii pregătiți sunt astăzi cei mai solicitați pe piața muncii din regiune?

La ora actuală în regiune rămân a fi cei mai solicitați inginerii și specialiștii din științe ale educației, IT și economie, administrație publică și drept.

Cum este resimțit impactul pe care îl are Universitatea la nivel regional în sectoarele în care sunteți prezenți și ce schimbări de ofertă a USC au avut loc pe parcursul anilor?

Absolvenții Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul sunt angajați astăzi în fiecare sector al vieții sociale și economice a regiunii. Avem semnale că aceștia se prezintă foarte bine și sunt la înălțimea cerințelor profesionale și de serviciu, mai mult, se manifestă ca persoane cu spirit de inițiativă, flexibile și deschise schimbării.

Astăzi în regiune sunt instituții care și-au completat aproape în totalitate numărul de angajați cu absolvenți ai Universității din Cahul. De exemplu, la catedra de limbă și literatură română a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din municipiu avem șapte foști studenți, iar la școala primară-Grădiniță „A. Donici” din oraș, 20 din 31 de angajați sunt absolvenții noștri.

Prin ce s-a impus Universitatea din Cahul în spațiul educațional din Republica Moldova în cele două decenii de la deschidere?

De la înființare, USC s-a impus în peisajul academic moldovenesc ca o resursă relevantă din punct de vedere didactic și științific și tinde să devină un centru de excelență academică în regiunea de sud a țării.

Prioritatea de bază a angajaților USC constă în pregătirea specialiștilor, iar pentru a asigura acest proces dispunem de un corp profesoral bine pregătit, apt să facă față cerințelor unui învățământ modern cu misiunea de a pregăti specialiști de înaltă calificare. În cadrul celor trei facultăți ale universității – Facultatea de Științe Umaniste și Pedagogice; Facultatea de Drept şi Administrație Publică şi Facultatea de Economie, Inginerie și Științe Aplicate avem angajați aproape 50 de profesori, dintre care 31 sunt doctori, iar 4 doctori habilitați.

Între timp am reușit să deschidem cu ajutorul partenerilor externi mai multe centre multimedia de informare și documentare ale Uniunii Europene, ONU și NATO. Am dezvoltat un serviciu bibliografic modern cu peste o sută de mii de materiale bibliografice. Suntem parte a unor consorții doctorale la nivel naționale și avem în dezvoltare mai multe proiecte internaționale de mobilitate a studenților și cadrelor didactice. Am reușit să încheiem acorduri de cooperare și parteneriat cu mai multe universități din România, Franța, Turcia, Polonia, Ucraina și Spania.

Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem nu doar în fața studenților, dar și a societății în general. Suntem un spațiu care promovează calitatea, gândirea deschisă și liberă și ne dorim să fim parteneri credibili în relații cu cei care ne aleg și alături de care suntem în procesul de atingere a unor obiective comune.

Care sunt provocările curente și ce soluții aveți pentru acestea (probleme, proiecte)?

O provocare iminentă o constituie migrația populației, inclusiv a celor din mediul educațional. Astfel că și noi ne confruntăm cu o fluctuația unor specialiști deja afirmați la catedrele universității. Pentru a menține spiritul academic în instituție încercăm să ne implicăm în diferite proiecte regionale și internaționale care să valorifice la maximum potențialul profesional și intelectual al colegilor. Pentru a completa acest capitol este nevoie și de majorarea salariilor cadrelor didactice și sperăm că va fi găsită o soluție la problema respectivă.

O altă problemă cu care se confruntă acum toate universitățile din regiune este  numărul tot mai mic de absolvenți de liceu care vor să-şi continue studiile la facultate. Aici cred că putem interveni, și o facem deja, cu programe de educație pliate pe necesitățile pieței și crearea unor condiții de studii care să nu difere de cele europene.

Ne dorim ca Universitatea de Stat din Cahul să devină un pol de cercetare și cultură în sudul țării, iar experiență de peste două decenii ne arată că suntem aproape de acest deziderat.