
Salarii de opt sute de euro la CFM, în următorii patru ani
Salarii de opt sute de euro la CFM, în următorii patru ani
Salariile din cadrul Întreprinderii Calea ferată a Moldovei ar putea crește de două ori în următorul an calendaristic și, probabil, de patru ori în următorii trei-patru ani. Declarația aparține lui Oleg Tofilat, directorul Căii Ferate a Moldovei, și a fost făcută în cadrul unei conferințe a Agendei Naționale de Business organizate de IDID Viitorul.
Tofilat a menționat că acest lucru se poate realiza în colaborare cu Guvernul și că există deja o înțelegere cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. „Principala soluție este comanda de stat pentru menținerea infrastructurii feroviare după modelul fondului rutier, când o parte din mijloace bugetare vor fi alocate pentru întreținerea căilor ferate. Putem aici vorbi și de o comandă de stat pentru transportul de călători în regim local.” Potrivit calculelor directorului CFM, întreprinderea ar primi de la stat vreo 450 de milioane de lei anual, dintre care 400 de milioane pentru întreținerea infrastructurii și alte 50 de milioane pentru transportul de călători în regim local.

Tofilat s-a arătat convins că acești bani vor contribui la creșterea veniturilor sistemului feroviar și vor spori atractivitatea sectorului și productivitatea, fapt ce va genera mai mulți bani la întreprindere. El a menționat că astfel salariile din sectorul feroviar vor putea crește în următorii patru ani la 800 de euro. „Și atunci CFM va devenit o structură cu perspective bune de dezvoltare”, a conchis Oleg Tofilat.
CFM are peste șase mii de angajați cu un salariu mediu de 4000 de lei. La începutul anului 2022, întreprinderea avea restanțe salariale față de angajați de aproximativ 45 de milioane de lei, după ce anul trecut a reușit să achite aproape 80 de milioane din restanțe.