Formarea continuă a adulților, studenți la orice vârstă

Guvernul a modificat Regulamentul cu privire la formarea continuă a adulților prin introducerea mai multor schimbări care racordează cadrul național la cel european, pentru a răspunde necesităților de formare a cetățenilor și a corespunde cerințelor pieței muncii. Documentul oferă noi oportunități adulților, inclusiv șomerilor, emigranților sau imigranților pentru dezvoltarea unor noi competențe pentru activitatea profesională și socială.

Formarea profesională continuă este ulterioară formării profesionale inițiale și asigură adulților dezvoltarea competențelor profesionale deja deținute sau dobândirea de noi competențe profesionale.

Regulamentul stabilește durata programelor de formare profesională continua și cuantificarea orelor în credite de studii transferabile pe niveluri, conform standardelor elaborate de Comisia Europeană. Acestea prevăd mai multe niveluri de calificare, de la 90-900 de ore, pentru nivelul unu, până la 1800-3600 de ore, pentru nivelul șase.

Durata programelor de formare profesională continuă a adulților se măsoară în credite de studii, iar un credit reprezintă 30 de ore academice și include orele de contact direct cu cadrul formatorul și ore de activități practice realizate de beneficiar. Creditele de studii măsoară timpul necesar realizării tuturor activităților din programul de formare profesională și nu importanța sau gradul de dificultate al unui curs.

După absolvirea cursurilor de formare profesională continuă beneficiarilor li se eliberează, în funcție de nivelul studiat, certificate de competențe profesionale, de perfecționare, de specializare sau de recalificare profesională.

Recalificarea profesională se realizează de către instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic sau alte instituții abilitate în domeniul formării profesionale continue. Înscrierea la studii se face în baza actului de studii ce atestă formarea profesională inițială la același nivel de studii. Certificatele care atestă obținerea unei calificări vor fi atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic, astfel încât să fie asigurată recunoașterea actelor de studii în contextul Acordurilor bilaterale semnate de Republica Moldova cu alte țări.

Foto simbol Tai’s Captures.