Drumarii rămân fără angajați, în timp ce statul acoperă găurile bugetare cu bani pentru drumuri

Redistribuirea banilor preconizați pentru dezvoltarea drumurilor către alte proiecte ale guvernării lasă Republica Moldova fără drumari. Îngrijorarea a fost lansată în cadrul platformei de discuții Agenda Națională de Business, organizată de IDIS „Viitorul” cu participarea mai multor reprezentanți ai antreprenorilor din domeniu.

Potrivit acestora în ultimii șapte ani, ca urmare a realocării banilor disponibili în Fondul Rutier spre alte cheltuieli bugetare, infrastructura de drumuri a fost lipsită de miliarde de lei. În spatele acestor cifre stau sute de kilometri de drum nereparate și fără întreținere, dar și falimentul mai multor companii.

“Întreprinderile falimentează din cauza întârzierilor cu care statul își onorează plata pentru serviciile prestate de drumari”, spune Boris Gherasim, președintele Asociației Drumarilor Antreprenori din Moldova, organizație din care fac parte 15 întreprinderi cu aproape două mii de angajați. “Avem firme unde din 750 de angajați, 150 au plecat, altele au rămas fără o treime din muncitori. Pleacă specialiști și din structurile de stat abilitate cu managementul drumurilor”, concretizează Gherasim.

În situația creată antreprenorii sunt nevoiți să facă școlarizări din mers cu cine reușesc să angajeze de prin preajma șantierelor. “Lucrăm cu cine mai găsim prin sate, spune Boris Gherasim. Acceptăm mecanizatori pe post de autogrederisti. Lucrăm cu stagiari pe care îi școlarizăm de la zero”.

Boris Gherasim: “Întreprinderile falimentează din cauza întârzierilor cu care statul își onorează plata pentru serviciile prestate de drumari”. Foto FB ANB

Potrivit lui Gherasim, vârsta medie a angajaților din sectorul reparațiilor și întreținerii drumurilor este în jur de 50 de ani. “Tinerii nu sunt interesați de specialitățile din ramură pentru că este o muncă foarte grea. Vara lumea stă mai mult la umbră, dar noi lucrăm sub soare și cu asfalt la temperatura de 120 de grade”.

Ștefan Caunov, președintele Asociației Patronale a Drumarilor, menționează că în Republica Moldova nu există școli care să pregătească specialiști pentru necesitățile din sectorul infrastructurii drumurilor cum ar fi autogrederisti, mecanici pentru compactor sau finisor. ”Am căutat două luni un specialist care să lucreze cu un finisor. Până la urmă am fost nevoit să merg cu el la instruire în Ucraina. În lipsa unui volum de muncă e greu să asiguri acești angajați cu un salariu bun. Asta și explică faptul că astăzi avem echipe întregi de moldoveni care lucrează la drumuri în Irlanda sau alte țări europene”.

Ștefan Caunov: ”Am căutat două luni un specialist care să lucreze cu un finisor”. Foto FB ANB

În timp ce drumarii moldoveni sunt nevoiți să emigreze, întreprinderile din Moldova aduc specialiști înalt calificați din Europa. Astăzi pe șantierele din țară lucrează proiectanți din Italia, Germania și România pe post de consultanți din cauză că Republica Moldova nu poate acoperi necesitățile sectorului cu specialiști. Iar această problemă va rămâne nerezolvată atâta timp cât banii destinați drumurilor sunt folosiți la acoperirea altor găuri bugetare.