Moldovenii, în așteaptarea salariilor mai mari de zece mii de lei
Salariile de zece mii de lei, nu mai sunt atractive pentru moldoveni. Sute de locuri de muncă rămân în așteptarea angajaților, chiar dacă patronii oferă salarii mari. Din această cauză zeci de afaceri stagnează, iar mulți investitori evită să deschidă întreprinderi în Republica Moldova din cauza lipsei de angajați calificați. Cu toate acestea, așteptările moldovenilor în materie de salarii întrec posibilitățile managerilor de întreprinderi.
Analistul economic Veaceslav Ioniță explică această situație prin speranțele cetățenilor care s-au creat odată cu creșterea economică din ultimii ani. “Cu cât salariile cresc, cu atât așteptările oamenilor cresc. Oricât ar fi majorate salariile, așteptările cetățenilor sunt de două ori mai mari”, este de părere expertul IDIS Viitorul. Potrivit lui Ioniță, anul trecut moldovenii au avut un salariu mediu brut de circa 9200 de lei, cu 1300 de ei mai mult față de anul 2020.
Dincolo de statistici, situația pe teren e alta. Salariul mediu în Zona Economică Liberă Ungheni este de șapte mii de lei. Antreprenorii sunt nevoiți să caute angajați într-o rază de 50 de kilometri de la Nisporeni, Călărași și Fălești. Cu toate acestea spune Natalia Iepuraș, administratoarea ZEL Ungheni, în regiune nu mai există rezerve: “Oamenii pleacă din țară. Eu nu știu ce să le spun celor care vor să își deschidă o afacere la noi, dar adevărul este că nu le putem oferi forță de muncă”.
Lipsa forței de muncă încetinește dezvoltarea
Iepuraș a menționat că de doi ani ZEL nu se poate dezvolta din cauza lipsei forței de muncă și Republica Moldova riscă să piardă investiții de milioane de euro din această cauză. Deocamdată rămân suspendate mai multe proiecte care necesită sute de angajați și asta în condițiile când antreprenorii care activează la Ungheni deja duc lipsă de opt sute de muncitori. “Doar două companii din cele 44 rezidente la Ungheni au nevoie de 800 de angajați. Toți se plâng că nu au forță de muncă. Nu înalt calificată, ci simpli muncitori care să poată face deosebirea între centimetru și milimetru. Directorii îmi spun că nu mai pot crește salariul până unde nu se mai poate, tichete de masă și pachete sociale. Dar oamenii migrează și nu de la o companie la alta, dar pleacă peste hotare. Un concern italian vrea să vină la noi și caută 500 de muncitori. Nu știu ce să le spun”.
Noile tehnologii, o soluție pentru salarii mai mari
Drept răspuns la criza de angajați pe piața muncii, unii participanți în cadrul dezbaterilor organizate de IDIS Viitorul pe platforma Agendei Naționale de Business au propus schimbarea profilului economic pe care mizează acum Republica Moldova. Ei au declarat că accentul trebuie pus pe creșterea capacităților forței de muncă în contextul când mai multe companii străine vor să investească și nu găsesc suficienți angajați calificați.
Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere din Bălți, este de părere că sunt necesare investiții în domeniul unor sectoare moderne, cu un nivel de salarizare ridicat, cum ar fi cel al cercetării și dezvoltării sau al ingineriei. „Noi trebuie să căutăm sectoare cu valoare adăugată mai mare și salarii mai atractive. Avem nevoie să ieșim din industria textilă și automotive și să mergem pe tehnologii de cercetare și dezvoltare. Avem companii care vor să deschidă sute de locuri de muncă cu salarii de cel puțin două mii de euro”, spune Ciobanu.
Pe lângă lipsa de rezerve pe piața muncii, declară administratorul ZEL Bălți, și fluctuația mare este o problemă care pune antreprenorii în dificultate chiar dacă salariul mediu la întreprinderile din zonă este de zece mii de lei. O cifră cu 20 la sută mai mare decât media salariului din regiunea orașului Bălți, menționează expertul economic Veaceslav Ioniță. Cu toate acestea, moldovenii aleg să plece peste hotare. „Acum oamenii vor salarii mult mai mari pentru a face față cheltuielilor curente”, explică Marin Ciobanu decizia moldovenilor care își caută un loc de muncă în altă țară.