Raioane în care îți găsești mai greu un loc de muncă
Republica Moldova este o țară a contrastelor și la capitolul ofertelor de muncă. În timp ce în unele raioane antreprenorii se luptă pentru fiecare angajat, în alte raioane numărul locurile vacante poate fi numărat pe degete.
Potrivit bazei de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă cele mai puține locuri de muncă vacante sunt înregistrate în raioanele de sud și nord ale țării.
În coada clasamentului cu oferte de muncă se plasează raionul Cantemir, unde potrivit datelor din 11 iulie 2022 erau doar 20 de locuri vacante. Și vecinii nu o duc mai bine. La Leova erau în baza de date 63, iar la Basarabeasca 82 de locuri de muncă vacante.
În nordul țării cele mai puține locuri de muncă vacante sunt în raionul Drochia unde în data de 11 iulie erau înregistrate 38 de oferte. În raionul Dondușeni erau raportate 52 de locuri vacante de muncă, iar în raioanele Ocnița și Glodeni câte 62. În topul unităților administrative cu oferte modeste pentru șomeri mai figurează Rezina cu 66 de locuri vacante de muncă, Fălești – 76, Briceni – 83 și Sângerei cu 93 de oferte de muncă.
În zona de centru cele mai puține locuri vacante de muncă sunt la Dubăsari și Criuleni, 70 și 81 de oferte.
Ultimul raport analitic al ANOFM arată că ponderea locurilor vacante rămâne în continuare concentrată în mediul urban cu 87 la sută din ofertele de muncă. La acest capitol domină Capitala unde sunt înregistrate aproape jumătate din locurile de muncă vacante, după care urmează municipiile Bălți, Orhei și Ungheni cu sute de oferte.
Foto ssimbol. Photo by Tom Barrett on Unsplash.